De gemiddelde badkamer staat vol met zeepjes, crèmes, shampoo en geurtjes; wat vele echter niet weten is dat deze producten vaak alles behalve milieuvriendelijk zijn. In dit artikel geef ik enkele tips om zo milieuvriendelijk te blijven als het gaat om cosmetica.

 

1. Koop geen spuitbussen
Opdat spuitbussen kunnen spuiten, zit er drijfgas in. Dit gas houdt de inhoud van de bus onder druk. Sinds enkele jaren is bewezen dat drijfgassen heel schadelijk zijn, zowel voor de mens als voor het milieu. Koop daarom alternatieven zonder drijfgassen zoals een mechanische verstuiver of een deoroller.

2. Gebruik niet meer dan nodig
Gebruik niet meer dan dat je nodig hebt. Door veel cosmeticaproducten te gebruiken verspil je de energie en grondstoffen die nodig zijn om de producten te maken.


3. Wees zuinig met oplosmiddelen

Oplosmiddelen zijn vaak schadelijke producten, wees hier dan ook zuinig mee en zorg dat het niet op verkeerde plekken. Producten die veel oplosmiddelen bevatten zijn bijvoorbeeld parfum, aftershave en nagellakremover.

 

4. Douche wat minder lang
Om de douche te voorzien van warm water wordt er gas gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat bijna 20% van het gasverbruik wordt gebruikt voor het opwarmen van water voor in de badkamer en in de keuken. Hierdoor wordt er veel Co2 uitgestoten. Douche dus wat minder lang, zodat je water bespaart en daarmee energie.

 

5. Let op keurmerken
Als je wat koopt, let dan of er speciale keurmerken opzitten waarmee je kan zien dat er milieuvriendelijk gewerkt wordt. Een voorbeeld hiervan is het ‘Cradle2Cradle’ keurmerk.

 

6. Gebruik AVEDA
Wil je echt bewust bezig zijn met het milieu? Dan raad ik je aan om gebruik te maken van AVEDA producten; dit merk is al jarenlang bezig met het milieu. Ze gebruiken alleen duurzame energiebronnen zoals windenergie en de verpakkingen zijn allemaal milieuvriendelijk.