Kitesurfen is een watersport waarbij men op een kleine surfplank staat en zich laat voorttrekken door een kite of vlieger. Het is een variant op windsurfen, maar dankzij de kites kan je tijdens zo’n kitesurfles hoog en ver springen. Er zijn verschillende soorten kitesurfkites, maar over het algemeen kun je ze in twee soorten verdelen: tubekites en foilkites. Voor degenen die hun eerste les bij de kitesurfschool geboekt hebben, zetten we alle soorten op een rijtje.

 

Tubekites: stevig en snel

Tubekites worden het meest gebruikt: maar liefst negentig procent van de kitesurfers vaart hiermee. Ze zijn opblaasbaar, wat hen een zekere stevigheid geeft, en waardoor ze makkelijker uit het water te halen zijn.

 

Er zijn vier soorten tubekites. De bowkite heeft een platte vorm en daardoor een breder windbereik dan de andere soorten, en is daarom ideaal voor beginners. Net zoals de hybride kite is het een veilige, stevige kite. De c-kite is minder geschikt voor surfers die aan hun eerst les bij de kitesurfschool beginnen. Hij reageert sneller en grover dan de bowkite of hybride. De wave-kite tenslotte is een kite die speciaal ontworpen is voor het golfrijden. Hij reageert snel, kan makkelijk uit het water gehaald worden en is heel stabiel.

 

Foilkites: licht en stabiel

Foilkites vullen zichzelf met lucht, net zoals bijvoorbeeld een parachute. Ze zijn lichter dan tubekites, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor racen en lichtweer kitesurfen. Doordat ze gevuld zijn met lucht, zijn ze een stuk stabieler. Deze soort wordt voornamelijk op het land gebruikt bij mensen die hun eerste kitesurfles tegemoet gaan.

 

Ook hier zijn er verschillende soorten: flysurfers zijn platte vliegers met touwen, en de foilkites van Lynn zijn boogvormig met minder touw.