En dan wordt jouw kleine meid of stoere vent alweer 16 jaar … Ach, sweet sixteen, wat gaat de tijd toch snel. Het is zo’n heerlijk cliché, maar net zoals al die anderen is ook dit cliché weer zo waar als wat. Je herinnert je vast nog wel die tijd dat je jouw zoon of dochter op de arm had. Of dat je ze heerlijk in bad had gedaan en daarna lekker naar bed kon brengen. Tijden veranderen, want kleine kinderen worden groot en voor je er erg in hebt staat sweet sixteen voor de deur. “Sweet wat?” denk je nu misschien en dat begrijpen we heel goed. Sweet sixteen is over komen waaien uit met name Amerika en Canada. In deze landen is het de normaalste zaak van de wereld dat je de verjaardag van iemand die 16 jaar wordt uitbundig viert. Dit verschijnsel wordt sweet sixteen genoemd en vindt ook in ons land steeds vaker vaste voet aan de grond. En waarom ook niet? Zestien jaar is toch ergens wel een bijzondere leeftijd te noemen en daarnaast is het toch ook gewoon leuk om jouw zoon of dochter met een dijk van een feest te verrassen?

 

sweet16

 

Over de top

Kijken we naar de landen waar het vieren van sweet sixteen heel gebruikelijk is, dan zien we dat dit hier vaak op een manier gaat die wij zouden omschrijven als “over de top”. Galajurken, limousines waarmee de gastheer -of vrouw arriveert op de feestlocatie en luxe catering dragen bij aan dit imago. Hier zijn wij Nederlanders misschien wel iets te nuchter voor. Maar aan de andere kant kan het ook zomaar zijn dat wij nog een beetje in deze traditie moeten groeien. Een sweet sixteen verjaardag mag je hoe dan ook niet als een gewone verjaardag vieren. Zo over de top als in Amerika is misschien het andere uiterste, maar een beetje cachet verdient dit feest natuurlijk wel. Zo kun je er aan denken om bijvoorbeeld een feestzaal af te huren en hier een DJ op te laten treden. De kosten hiervan vallen reuze mee en je hebt zo toch wel degelijk iets anders dan anders. Kies je ervoor om thuis een sweet sixteen te vieren, dan ga je natuurlijk voor een bijzondere en extravagante aankleding van huis en/of tuin. Wat dit betreft kun je kiezen voor sweet 16 versiering als LED ballonnen, maar ook is het leuk om voor een bepaald thema te kiezen en de sweet 16 versiering hierop aan te passen. Populaire thema’s zijn “Ibiza”, “Game of Thrones” en “Sensation White”. Zorg ervoor dat alles in stijl is, van uitnodiging tot dresscode tot … juist, alles.

 

Wat geef je cadeau?

Een sweet sixteen is een origineel feest en uiteraard wil je dan ook met een origineel cadeau voor de dag komen. Laat één ding duidelijk zijn, geld of een cadeaubon zijn absoluut not done als je een uitnodiging krijgt voor een sweet 16. Wees origineel en denk wat dit betreft zeker eens verder dan je neus lang is. Er is zoveel leuks en origineels te verzinnen. Stap hierbij ook alsjeblieft eens af van die typische Nederlandse gedachte dat een cadeau altijd nuttig moet zijn. Een sweet sixteen is namelijk een uitermate geschikte gelegenheid om de jarige op een ludieke manier in het ootje te nemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mini poolbiljart voor de toekomstige mancave? Of van die karaoke mixer voor die zangeres van de toekomst?
Een leuk en vooral origineel cadeau voor een sweet sixteen vind je sneller via internet dan in het winkelcentrum bij jou in het dorp of in de stad. De meeste winkels kiezen voor standaard cadeau ’s in hun assortiment, dus de kans dat je hier zal slagen is klein. Online shoppen biedt je de grootste keus in sweet sixteen cadeautjes en zo weet je zeker dat jij in elk geval qua cadeau goed begrepen hebt waar het bij sweet sixteen allemaal om draait.