Nederland is een land met aardig wat neerslag, daarom is, vooral met herfstweer het gebruik van een mooie knirps paraplu of degelijke Minimax paraplu aan te raden.

 

Een paraplu kan je handig gebruik als je geen zin hebt om regenkleding aan te trekken. Nederland is een echt fietsland, dus paraplu gebruik op de fiets zie je ook veel terug. Er is geen specifieke wed in Nederland die het verbied om een paraplu op de fiets te gebruiken, al kan je wel voorstellen dat het niet de meest veilig situatie is.

 

Wel bestaat er een kapstokartikel, artikel 5 van wegenverkeerswet, daar in staat dat het verboden is je zo te gedragen dat je een “gevaar op de weg” bent. Kort samengevat betekent dit, neem je deel aan het verkeer en veroorzaak je hinder door je paraplu, dan ben je in overtreding.

 

Het kan bijvoorbeeld hinder veroorzaken als je de paraplu je gezichtsveld bedekt, zodat je niet duidelijk de weg meer kan zien. Of je kan geen richting maar aangevend met je arm. Dit laatste is nog wel een beetje discutabel, want bellen op de fiets mag ook. Als je dat doet kan je natuurlijk ook geen richting aangeven.

Als je toch met vies weer met je paraplu de weg opgaat, houd dan gewoon je eigen en andermans veiligheid goed in je achterhoofd.