Mensen dragen al eeuwenlang hoeden. Leeftijd of geslacht maken in dat opzicht niet uit. We gebruiken het woord hoed in dit artikel in een tamelijk brede betekenis, maar helmen vallen er buiten. We kunnen onderscheid maken tussen diverse basisvormen, zoals pet, type sombrero (met brede randen), type cowboyhoed (Stetson is een bekend merk), vilthoed, mijter, hoge hoed, bolhoed (erg bekend van Charly Chaplin), strohoed (Panamahoed) en voor vrouwen zijn er natuurlijk talloze vormen. De materialen die onder meer voor de fabricage van hoeden worden gebruikt, zijn vilt bijvoorbeeld gemaakt van schapenwol of konijnenbont, stro afkomstig van de toquilla boom en op organische manier geteelde katoen. Een goede hoed maken, is veel handwerk en neemt relatief veel tijd in beslag.

 

Redenen van dragen

Hoeden worden om diverse redenen gedragen, onder meer:

  • – Als bescherming tegen het weer, bijvoorbeeld de zon.
  • – Als onderdeel van een uniform, zoals bij de politie.
  • – Het verbergen van kaalheid.
  • – Om religieuze redenen, zoals bij de joden.
  • – Traditioneel bij bepaalde gelegenheden, zoals bij de voorlezing van de miljoenennota.
  • – Als teken van verbondenheid en ondersteuning, bijvoorbeeld van een politieke partij of voetbalclub.
  • – Als onderdeel van mode.

 

Mannen en jongens worden in bepaalde gevallen geacht hun hoofddeksel af te nemen, bijvoorbeeld bij het betreden van een kerk. De reden van het dragen van een hoofddeksel kan ook evolueren. Kijk maar eens bij schaatsers en wielrenners. Vele jaren terug droegen wielrenners petjes, aan de ene kant tegen de zon en aan de andere kant om reclame te maken voor een sponsor. Daar kwam een open en zacht valhelmpje bij. Dat werd een op maat gemaakte open en hard valhelmpje. Zeker bij tijdrijden ziet men tegenwoordig zeer gestroomlijnde helmen.

 

Mode

We definiëren hier mode als kleding, die op een gegeven moment populair is om te dragen. Een bekend persoon draagt iets wat op dat moment wat afwijkend is, en spoedig nemen mensen dat voorbeeld over. Het hoeft niet per se iets nieuws te zijn, maar kan ook te maken hebben met de momenten waarop men het draagt. Een pet met de klep naar achteren dragen, is op zich niets nieuws. Het heeft een praktische achtergrond. Maar als een bekende zanger dat doet als er geen zon te zien is, dan zijn er mensen die dat voorbeeld volgen en is een nieuwe trend of mode ontstaan. Kijk maar eens naar welke invloed koningin Maxima met haar hoeden heeft op andere vrouwen. Een extravagante hoed dragen, wordt ook als een statussymbool gezien. Wil jij ook een mooie (mode) hoed? Bekijk het assortiment van High5shop voor diverse stijlen en soorten hoeden.