1. Respecteer je gevoelens

Verdruk je gevoelens en emoties niet want dan worden ze alleen maar erger. Het maakt niet uit hoe lang je liefdesverdriet al duurt. Accepteer ze. Accepteer alle intensiteit. Laat je emoties komen en gaan zonder er aan vast te houden.

 

2. Vergeef jezelf

Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt. Als het echt voorbestemd was, zou niets ertoe hebben gedaan om de relatie tot een einde te brengen. Blijf niet vastzitten in het verleden.

 

3. Wees lief voor jezelf

Leer van jezelf houden en behandel jezelf als je beste vriend of vriendin. Voor je van een ander kunt houden, moet je eerst van jezelf houden. Als je niet tevreden bent met jezelf, kun je moeilijk tevreden zijn in een relatie omdat je vaak nog zoekt naar goedkeuring, aanvaarding of erkenning. Dat is behoeftigheid en geen liefde.

 

4. Maak een bewuste beslissing om je liefdesverdriet te verwerken

Soms willen we verschillende dingen tegelijk. We zijn bang voor verandering, bang om nooit een ander te vinden, bang om een deel van onszelf kwijt te raken als we loslaten. Ga bij jezelf te rade of je jezelf misschien saboteert. Is er iets wat je tegenhoudt om je liefdesverdriet te verwerken? Is er iets waardoor je diep van binnen toch liever wilt vasthouden aan de pijn?

 

5. Je bent je liefdesverdriet niet

Je hebt gedachten, emoties en gevoelens maar je bent ze niet. Je bent dus ook je liefdesverdriet niet. Identificeer er niet mee zodat je het makkelijker is om los te laten.