De discussie of een jas nu wel of geen echt bont mag bevatten laait nogal vaak op. Milieuactivitsiten en dierenvrienden zijn er sterk op tegen. Ook steeds meer beroemde personen zeggen dat ze geen echt bont meer zullen dragen. Zij kopen liever een bontjas waar met zekerheid van gezegd kan worden dat het nep bont bevat. Bont zit in van alles en nog wat, van een deken, tot sjaal of jas. Maar hoe weet je nou wanneer je een jas koopt met echt of nep bont? Het testen van bont is mogelijk op verschillende manieren. Je hebt tests die je in de winkel kunt uitvoeren maar ook testen die je beter thuis kan doen.

 

Winkeltest

in de winkel kun je de voeltest doen. Houdt wat bontharen tussen je duim en je wijsvinger. Vervolgens wrijf je op en neer. Wanneer de bont stroef aanvoelt en/of plakkerig lijkt, dan heb je nep bont. Zodra het bont zacht en glad aanvoelt heb je te maken met echt bont. Bij de kijktest is het belangrijk om even goed te blazen door de haren zodat je de onderlaag goed kunt zien. Bij nep bont valt het op dat alle haren ongeveer hetzelfde zijn. Ze zijn even dik en zijn minder snel uit elkaar te halen. Echt bont bestaat daarentegen uit verschillende soorten haar. Er steken vaak lange haren uit terwijl dichter tegen de onderlaag aan kleine haren zijn te vinden. Deze zijn vaak wat donziger en hebben verschillende kleuren.

 

Thuistest

De priktest is beter om thuis uit te voeren. Bij deze test prik je simpelweg met een naald door de bont heen. Bij nep bont gaat de naald er snel doorheen, terwijl je bij echt bont stevig zal moeten drukken om er doorheen te komen. Als laatste thuis test kun je nog de vuurtest doen. Neem wat haartjes in de hand en houdt er een vuurtje bij. Nep haar zal gaan ruiken naar plastic en smelten, zodra het afgekoeld is voel je ook kleine harde stukjes aan het uiteinde. Bij echt bont zal het haar net zoals bij je eigen haar gaan stinken en uiteindelijk verschrompelen. Als je na het uitvoeren van deze tests nog steeds twijfelt koop de bontjas dan gewoon niet.

 

Feiten over echt bont

Over echt bont is bekend dat speciaal voor het bont, dieren gefokt en gedood worden. Bont kan dus niet gezien worden als een overblijvend product. Voor één bontjas moeten meerdere dieren gedood worden om tot de juiste hoeveelheid bont te komen en de manier waarop de diertjes worden gedood wil je eigenlijk liever niet weten. Ze worden namelijk vergast, doodgeknuppeld of zelfs levend gevild. Veel van deze dieren worden gefokt in China omdat het daar goedkoper is vanwege de erbarmelijke omstandigheden waar de dieren in leven. Een echte bontjas hoeft dus echt niet duur te zijn. Ook het label in de jas is niet te vertrouwen, vaak staat er op dat het om nep bont gaat terwijl dit zeker niet het geval hoeft te zijn.

 

Bent u op zoek naar een mannen jas met bontkraag? Lees dan ook eens dit artikel.